”Lärarjobbet är det bästa jobbet jag någonsin haft!”

Nu är samtliga programgemensamma titlar för Vård- och omsorgsprogrammet uppdaterade och vi är såklart nyfikna på hur de har tagits emot av er som jobbar som vårdlärare. Därför tog vi kontakt med Marion, en av alla de lärare som använder våra läromedel.

Marion jobbar som vårdlärare i Härryda kommun och har en lång erfarenhet inom vården.

- Jag har jobbat inom vården i 30 år och alltid älskat att handleda studenter. För snart 10 år sedan började jag föreläsa om palliativ vård och hbtqi-frågor inom vården. Det var så givande så jag kände att jag ville hålla på med det på heltid.

Innan Marion började arbeta som vårdlärare hann hon med att arbeta både inom äldreomsorgen, LSS och sjukvården. Hon har alltid haft nära kontakt med de studenter som varit på praktik där hon jobbat och ofta fått en handledande roll till dem.

- Lärarjobbet är det bästa jobbet jag någonsin haft! Jag rekommenderar verkligen att sadla om till lärare om man brinner för arbetet inom vården, säger hon.

Idag arbetar hon på både gymnasiet och yrkeshögskolan och undervisar i flera olika ämnen.

- På gymnasienivå undervisar jag i psykologi, psykiatri och omvårdnad – även en del om sexuell hälsa och hbtqi samt åldrande i geriatrikkursen. På YH undervisar jag om palliativ vård, som är mitt specialistområde.

Marion är själv transperson och delar ofta med sig av sina personliga erfarenheter i sin undervisning.

- Nu har allmänheten, vården och även skolans underbara värld, äntligen fått upp ögonen för oss som har transerfarenhet. Vi är en liten grupp, som det finns ytterst begränsad forskning och kunskap om – så jag har börjat dela med mig av mina personliga erfarenheter både i undervisningen och när jag föreläser. Hittills är det väldigt uppskattat och jag hoppas kunna fortsätta med det.

I sin undervisning använder hon gärna läromedel från Sanomas vårdutgivning.

- Jag föredrar faktiskt Sanomas läromedel. Jag tycker att de har mer djup, utan att bli för akademiska för gymnasiet.

Hon upplever att även eleverna gillar böckerna.

- Eleverna gillar Sanomas litteratur, då de förklarar ingående utan att ha ett för avancerat språk eller vara för akademiskt. De ligger på en bra nivå för de elever jag har på vuxenutbildningen.

Något som Marion tycker är positivt är även att läromedlen finns i ILT.

-Vi använder inläsningstjänst till de elever som vill lyssna till litteraturen, så många väljer att kombinera att läsa och lyssna.

I Marions undervisning tycker hon om att jobba med olika case och använda poddar. Hon vill också gärna tipsa andra vårdlärare om Vårdlärarens metodbank på Facebook:

- Den är väldigt bra om man vill få inspiration eller råd!

Läs mer om våra vårdtitlar här!