Avsnitt 1 - Att skriva för tonåringar

Avsnitt 1 - Samtal om litteratur med Christina Lindström

Vad är viktigt att tänka på när man skriver böcker för unga läsare? Hur väcker man ungdomars engagemang för skönlitteratur? Författaren och svenskläraren Christina Lindström berättar om sitt skrivande och hur hon arbetar med litteratur med sina elever.

Svenskpodden - Avsnitt 1

Samtal med Christina Lindström, författare och svensklärare, om läsning och litteratur.

Lyssna här

Boktips från Christina Lindström till din undervisning

Kallocain av Karin Boye
Den här klassikern utspelar sig i ett stängt och ständigt bevakat samhälle där individen bara är ett kugghjul och enbart har ett värde som lojal medsoldat. Samtidigt handlar den om kärlek och en förbjuden längtan efter frihet. Det går lätt att dra paralleller till både historiska och samtida samhällen och idéer.

När hundarna kommer av Jessica Schiefauer
Här finns så mycket att diskutera: Finns ondska? Vad driver en människa att begå onda handlingar? Hur ska en bra förälder egentligen vara? Vad händer med en människa som har känt sig osedd och som plötsligt får bekräftelse av någon? Det här är en andlöst spännande skildring av ett fasansfullt brott och av förälskelse. Även läsovana gymnasieelever klarar sig lätt igenom boken med lite vägledning.

Efter Alaska av John Green
Det finns en hel del att diskutera i den här ljuvliga, roliga, sorgliga ungdomsboken, inte minst det faktum att boken har censurerats i många amerikanska skoldistrikt eftersom de unga huvudpersonerna röker, dricker och har orena tankar. De färgstarka karaktärernas personligheter kan också analyseras. Men framför allt är det här ren och skär läsglädje. Hela första delen av boken genomsyras av en sexuell spänning som får den mest inbitne bokhatare att febrigt sträckläsa.

Klicka här för att ladda ner boktipsen i pdf-format (PDF-dokument, 87 kB)

Vårt nyhetsbrev

I vårt nyhetsbrev får du tips, erbjudanden och nyheter utifrån dina intresseområden direkt i din mejlkorg.

Detta vill jag inte missa!
Illustration