
Nyhet!
Lärarens bästa vän i klassrummet – därför funkar Social omsorg 1
Vi satte oss ned med Cattrin Hurtig, författaren bakom vårt nyligen Gy25-uppdaterade läromedel Social omsorg 1, för att få en inblick i hur hennes breda erfarenhet som lärare, kurator och KBT-terapeut format både henne som pedagog och boken hon skrivit.
Med en bakgrund inom såväl vård och omsorg som journalistik och specialpedagogik, berättar Cattrin om hur hon kombinerat sin passion för lärande och sitt intresse för text för att skapa ett heltäckande läromedel. Hon delar även sina tankar om tydliggörande pedagogik, bokens upplägg och sina bästa råd för att använda boken i undervisningen.
Kan du berätta lite om din bakgrund och vad som inspirerade dig att bli läromedelsförfattare?
- Jag utbildade mig till förskollärare tidigt i livet för att jag ville påverka samhället och arbeta med barn och pedagogiska frågor. Det är ju redan i förskolan som lärandet startar.
- Senare utbildade jag mig till yrkeslärare inom barn-, och fritid samt vård-, och omsorg. Under studietiden arbetade jag inom vård och omsorg, främst inom psykiatrin och LSS men också i social omsorg. Det vårdande, omhändertagande och pedagogiska yrket låg mig varmt om hjärtat. Det var också därför jag utbildade mig inom det terapeutiska spåret och sedermera arbetade som skolkurator och kbt-terapeut.
- Dock har skrivandet också alltid lockat mig och varit i fokus för mitt intresse. Litteratur och all sorts text, samt människors förmåga att ta till sig text har alltid intresserat mig. Jag arbetade därför en period som journalist och frilansskribent. Än har jag inte slutat att utbilda mig och kommer förmodligen alltid läsa kurser och ämnen som intresserar mig parallellt med mitt arbete. Just nu går jag en kurs inom processledning.
Berätta kort om bokens upplägg och innehåll
- Social omsorg 1 och 2 är båda skrivna utifrån Skolverkets centrala innehåll. Varje kapitel utgår från kursens centrala innehåll och består av kontrollfrågor, sammanfattningar, studieuppgifter, reflektions-, och diskussionsfrågor samt praktiska övningar.
- I Social omsorg 1 beskrivs de olika verksamhetsområdena som ingår i social omsorg, lagar och bestämmelser som reglerar verksamheterna och vikten av ett professionellt, etiskt och salutogent förhållningssätt i mötet med omsorgstagarna. För att illustrera detta innehåller boken rikligt med berättelser från yrkesverksamma personer. Dessutom innehåller boken en historisk tillbakablick för att ge förståelse för hur dagens socialtjänst vuxit fram samt även perspektiv på hur social omsorg och socialt arbete bedrivits genom historien.
Vilken typ av undervisning/pedagogik tror du mest på?
- Eftersom jag idag arbetar som specialpedagog på yrkeshögskola tror jag mest på tydliggörande pedagogik och till viss del även flippat klassrum. Men framför allt tror jag på evidensbaserad pedagogik där man till exempel sett att vuxnas lärande är något annorlunda från barns. Vuxna vill veta syftet med uppgifter innan de ger sig i kast med studierna. Därför jobbar jag alltid med att tydliggöra syfte/mål först och tillgodoser sedan kursmaterialet.
Hur skiljer sig din roll som författare från dina övriga projekt eller erfarenheter?
- Som författare eller skribent behöver man förhålla sig till deadlines, vara ständigt uppdaterad inom ämnet/området och planera tiden noga. Det gäller att ligga steget före.
Om du skulle ge ett råd till lärare som vill jobba med boken i sina klassrum, vad skulle det vara?
- Använd boken som faktabank. Boken är omfattande och täcker alla delar av kursmålen. Jobba med sökregistret och ord & begrepp för förkunskap. Det går också att arbeta med boken kapitel för kapitel för att följa det centrala innehållet i kursen.