Intervju med kompistipsvinnarna

Nu är vi i full fart med att dela ut kompistårtorna till alla 25 vinnarna för bästa kompistips! Ett iniativ från Sanoma Utbildning och Friends för att skapa en snällare skola! Här nedan kan ni läsa vad vinnarna har att säga om sina bidrag. Intervjuer kommer fortlöpande att uppdateras här.

Vinnaren av 25.000kr i läromedel från Sanoma utbildning

Malin Frejaskolan.png

Frejaskolan är en skola som växt snabbt och idag har skolan ca 500 elever. Skolan har haft som motto sedan länge att alla ska hälsa på varandra och därifrån fick Malin idéen till det vinnande tipset - Säg hej, även till dem du intekänner. Dina framtida vänner. Dessutom blir man glad när någon ser en.

För prispengarna har Malin frågat lärarna på skolan vad de ville köpa men inte kunde köpa inom budget. Därmed kommer prispengarna att falla ut till alla klasser på skolan.

Malin värnar om elever med speciella behov och har beslutat att köpa in Sanoma utbildnings digitala plattform Bingel som en del av prispengarna och Bingel passar också bra in på Malins önskemål om att kunna individanpassa utbildningen utifrån varje elev.

Kompistipset:

Säg hej, både till de du känner och till dina framtida vänner. Man blir glad när någon ser en.

Krokbäcksskolan

Kroksbäcksskolan

På Kroksbäcksskolan var det läraren Shukrije Barisha som skrev och sände in bidraget.

- Det var en spontan formulering som dök upp i huvudet.

Hon arbetar dagligen med kompisfrågor i sin klass åk 3 och tycker det är viktigt att det får ta tid. Barnen i klassen gav exempel på fina förebilder, samtliga förebilder var snälla kompisar som de kände.

Kompistipset:

Behandla dina kompisar så som du vill att de ska behandla dig.

Malmö Internationella skolan

Malmo internationella skola Carina Filbert.jpg

Läraren Carina Filbert som undervisar på Malmö Internationella skolan. Hon arbetar dagligen med sin ”Bra val - trappa”. Det är viktigt att bekräfta eleverna när de gör bra val. När man gör bra val går man uppför trappan och med dåliga val backar man nerför trappan.

Kompistipset:

Vi kan alla vara någons hjälte i livet. En kram eller ett leende kan vara det lilla i livet.

Sorgenfriskolan

sorgenfriskolan_Jasmine_Holmgren.jpg

Från Sorgenfriskolan var det läraren Jasmine Holmgren som skrev och sände in bidraget. Hon undervisar i åk.6 och arbetar mycket med kompisfrågor i klassen. Hon har t.ex låtit barnen ha lunchdate med varandra och haft extra lärarstund med eleverna.

Kompistipset:

Trösta, krama, peppa och reflektera. Stötta, utmana och acceptera.

Tibbleksolan

Sara Söderqvist, Tibbleskolan

På Sorgenfriskolan var det läraren Sara Söderqvist som skrev och sände in bidraget. Vi jobbar mycket med värdegrund. Alla har en liten bok där de varje vecka får en hemlig elev att iaktta för att se om den eleven gör någonting bra under veckan. Alla uppdra redovisas på fredagar.

Kompistipset:

Trösta, krama, peppa och reflektera. Stötta, utmana och acceptera.

Sundsbroskolan

Det var Jeanette Flensburg på Sundsbroskolan i Malmö som sände in bidraget. Hon arbetar dagligen med EQ-arbete. Bl.a. arbetar hon med kompiskort där eleverna skriver positiva saker till varandra. Det är viktigt att eleverna själva få sätta ord på hur en bra kompis ska vara.

Kompistipset:

Kompiskort! Alla får en utlottad kompis att skriva något positivt om på ett kort.

Bäckskolan

Det var Elaine Björneskog på Bäckskolan som sänd ein bidraget. Hon har tidigare haft Forumspel med tema från kompistipset, vilket föll ut väldigt bra. Skolan använder idag Z Z och Borgen och skulle gärna vilja börja bingla. Hon delar tårtan med sin klass vilka blev så glada!

Kompistipset:

Stoppa din kompis som är på väg att göra något som skadar eller sårar andra.

Carlforska Gymnasiet

Yildiz Bahar skickade in bidraget utifrån de uppdrag som klassen arbetar med. Klassen jobbar utifrån Pay it forward. Genom att göra en god handling för någon, som i sin tur skickar en god handling vidare till ytterligare tre personer

Kompistipset:

Var inte rädd för att bjuda på dig själv. Du kan få livslånga vänner!

Västertorpsskolan

På bild är ”stand in” Andreas Nilsson, klass 4A istället för Lina Holmgren som sände in kompistipset . Lina Holmgren gav följande motivering till sitt tävlingsbidrag:

Jag tänkte mest på hur min klass är mot varandra och ,mot nya människor när jag formulerade mig. Dom är väldigt öppna och nyfikna på nya människor och barn , är alltid glada och peppade när de får en ny klasskompis.

Kompistipset:

Med acceptans och nyfikenhet kan du få nya vänner som är olik dig själv.

Svartedalsskolan

Josefin Aronson på Svertedalsskolan sände in bidraget.

"Det berör, det är jobbigt när barn eller vuxna mår dåligt och det är viktigt att alla vuxna tar sitt ansvar och hjälper" - Josefin Aronson

Kompistipset:

Till barn - tänk "tänk om det var jag" och agera sedan som du vill att andra ska vara mot dig.

Kålltorpsskolan

Marie Ulfsdotter på Kålltorpsskolan sände in kompistipset. "Tänk på hur enkelt det är att säga något trevligt om dagen, väldigt enkelt som ger mycket!"

Efter fotot gick hon in och serverade tårta till klassen och fortsatte övningen med kompistips

Kompistipset:

Säg något snällt och uppmuntrande till minst 5 av dina klasskompisar. Varje dag.

Ryaskolan

Mariana Lerfalk på Ryaskolansände in kompistipset.

En glädjespridare som tittar alla i ögonen och vill säga hej!!!

Kompistipset:

Se alla dina elever och kollegor i ögonen. Minst en gång varje dag.

Berggårdsskolan

Marie Johansson på Berggårdsskolan sände in kompistipset. Hennes tankegångar om sitt tävlingsbidrag:

"Många olika nationaliteter på skolan där eleverna har olika syn på sina härkomster så klassen pratar mycket om allas lika värde och allas rättigheter och skyldigheter" Marie Johansson

Kompistipset:

För att få en vän, måste du vara en vän