"OBM-boken" av Leif Andersson utsedd till ”Årets projektledarbok 2020”

Vi vill gratulera Leif Andersson vars bok ”OBM-boken Psykologi för ledare” blev utsedd till ”Årets projektledarbok 2020” av Svenskt Projektforum häromdagen!

Priset delas ut årligen och juryn bedömer bland annat hur aktuell boken är, hur lätt den är att ta till sig samt om den tillför något nytt. Leifs ”OBM-boken” hade i år stark konkurrens då många intressanta titlar inom projektledning släpptes under 2019. Inte minst ”Agilt eller projekt” av Bo Tonnquist, som också gavs ut av Sanoma Utbildning och även den placerade sig bland de slutgiltiga tre kandidaterna.

Motiveringen löd:

OBM-boken är en bok om beteenden och dess inflytande på våra projekt och organisationer. Ett högaktuellt ämne för projektledare och andra som arbetar med förändring, utveckling och grupper.

På ett konkret och lättförståeligt sätt får vi både vetenskaplig insikt och handfasta råd att använda i vårt dagliga ledarskap.

Grattis! Hur känns det?

- Kul, speciellt att bli uppskattad av projektledare som jag gillar att jobba med. De har det svåraste ledarskapsuppdraget, allt ansvar men ingen befogenhet.

Varför tror du att just ”OBM-boken” fick priset?

- På motiveringen verkar det som att mina syften med boken gått fram. Det gör det extra roligt att det jag ville skapa verkar ha landat och uppskattas. När jag var klar med psykologutbildningen för drygt 20 år varnade några mig för att använda ordet beteende, det var fult. Det har svängt och idag inser de flesta att värderingar, egenskaper, attityder och liknande är mindre viktigt än vad medarbetarna gör, att det är beteenden som är det viktigaste. Jag vill lära ut beteendeteorin på ett lättfattligt sätt och med högt instruktionsvärde. Man ska veta hur man ska göra efter att ha läst boken.

Det är ju faktiskt inte första gången du vinner det här priset, 2015 vann du med ”Psykologi för projektledare”! Vad är hemligheten med att ständigt hålla sig aktuell och intressant?

- Jag är inte inne på att vara aktuell och intressant. Jag vill förmedla grundläggande teorier och färdigheter som fungerar, och som har fungerat i decennier. Tyvärr är många idag mest intresserade av nyheter och glömmer att människan inte har förändrats så mycket de senaste hundra åren. I grunden fungerar vi som då. Det är bättre att satsa på att lära sig grunderna som stått sig i hundra år än att hoppa på den senaste flugan inom ledarskap. Den första boken jag fick pris för bygger på samma grund, den här går djupare in i ämnet.

Läs mer om OBM-boken här!

Läs mer om priset hos Svenskt Projektforum här

Vårt nyhetsbrev

I vårt nyhetsbrev får du tips, erbjudanden och nyheter utifrån dina intresseområden direkt i din mejlkorg.

Detta vill jag inte missa!
Illustration