”Matte Direkt är ett läromedel för alla elever oavsett förkunskaper”

Sedan 2001 har Matte Direkt engagerat elever och hjälpt dem att uppnå målen i matematik. Hör vad läraren Niklas Trosell på Mälarhöjdens skola har att säga om Matte Direkt, som han själv använt i undervisningen i flera år.

Hej Niklas! Hur länge har du jobbat som lärare?

- Jag utbildade mig till 4-9 lärare i Gävle och har bott i Stockholm sedan 2004, då jag började jobba på Källängens skola på Lidingö. Jag har jobbat som Ma/NO/Tk-lärare sedan dess. Idag arbetar jag på Mälarhöjdens skola i södra Stockholm, där jag även är arbetslagsledare och förstelärare.

Varför använder du Matte Direkt i din undervisning?

- Matte Direkt har det jag söker hos ett läromedel i matematik: en grundkurs som alla kan arbeta med, baskurs för de som behöver repetera och befästa grundläggande färdigheter samt fortsättningskurs för de elever som behöver extra utmaningar.

Niklas-Trosell_klassrum_blogg.jpg
Niklas Trosell går igenom övningar i Matte Direkt Digital med sin klass.

Hur skulle du beskriva läromedlet?

- Det första jag tänker på är att Matte Direkt är ett läromedel för alla elever oavsett förkunskaper. Upplägget med grön, blå och röd kurs gör det enkelt att hålla ihop gruppen samtidigt som det underlättar att ge alla en utmaning på sin nivå. Det finns lagom många uppgifter per avsnitt att träna på. Den känns också aktuell och har en modern design med fräscha bilder och bra matematiskt bildstöd.

Har du några tips att dela med dig av till andra som använder Matte Direkt?

- Mitt främsta tips är att komplettera böckerna med lärarguiden. Den är ett jättebra stöd och innehåller t.ex. förslag på introduktionsuppgifter i grupp och kommentarer till och lösningsförslag på uppgifterna i elevboken. De är särskilt användbara till de svårare och mer tidskrävande uppgifterna, till exempel på de svarta sidorna.

- Uppmärksamma eleverna på de fina exempeluppgifterna som finns till varje avsnitt. De är ett jättebra stöd för elever som kanske fastnar och inte direkt har möjlighet att fråga sin lärare.

Vad tycker dina elever om läromedlet?

- Mina elever gillar upplägget med grön, blå och röd kurs. Gruppaktivitetssidorna är också populära. Många elever efterfrågar extra träningsblad så arbetsbladen som finns i APA:n (materialet Arbetsblad, Prov och Aktiviteter, reds anmärkning) uppskattas mycket. Vi använder repetitionssidorna som veckoläxor och de tycker eleverna också är bra.

- Jag har precis börjat visa eleverna den digitala versionen av Matte Direkt och de gillar de korta och tydliga filmerna och tycker det är omväxlande att göra uppgifter digitalt. Vi ska testa fler av de digitala funktionerna, det verkar spännande att jobba digitalt också.

mattedirekt7-9.png

Här kan du läsa mer om Matte Direkt.

Prova på Matte Direkt 7-9 Digital kostnadsfritt här!