Bingelguide – individanpassat digitalt lärande

Anna Strenius är lärare i Karlskrona och hennes elever använder Bingel sedan ett par år tillbaka och både Anna och eleverna är nöjda.

Varför använda sig av Bingel?

– Det finns många fördelar med Bingel, men jag tror att det spellika utseendet tilltalar eleverna mycket. Eleverna gillar att jobba digitalt, de drivs av att samla poäng och köpa tillbehör till sina avatarer. Som lärare tycker jag om att Bingel är adaptivt, dvs att det finns övningar på olika nivåer och att Bingel anpassar sig efter hur det går för eleven. Då vet jag att de arbetar på en lagom svår nivå och det gör att elevernas motivation hålls uppe. Och att eleverna dessutom lär sig saker under tiden, gläder såklart mig som lärare, säger Anna.

– Direkt efter sommarlovet använder vi Repet (repetitionsövning i matematik, reds. anm.) för att kunna mjukstarta läsåret och repetera det som eventuellt glömts bort under sommarlovet. Under resten av läsåret använder vi framför allt matte, geografi och Extra Bingel. Matten använder vi dels som repetition i samband med ett mattekapitel och dels för att utmana dem som behöver lite klurigare uppgifter. När det närmar sig nationella prov, kommer vi såklart att öva på det – toppen att det finns specifika övningar! Geografin använder vi dels som repetition och dels för att jag ska kunna kolla av vad vi eventuellt behöver jobba mer med. Extra Bingel är tack vare sitt tematiserade innehåll mycket populärt. Det innehåller bra, allmänbildande övningar som eleverna verkligen uppskattar!

Eleverna blir väldigt glada när de får bingla!

Anna håller med om att Bingel hjälper till att öka elevernas motivation och engagemang. Eftersom eleverna gärna binglar, dvs tränar mer än de anar, undrar vi om elevernas resultat blir bättre?

– Jag har inte gjort några vetenskapliga undersökningar, men att eleverna får arbeta med motiverande, nivåanpassade övningar borde göra eleverna bättre!

Bingel är tidsbesparande

Elever uppskattar att få direkt feedback när de jobbar och att inte behöva vänta på att få tillgång till facit eller att läraren hinner rätta. Är de självrättande övningarna i Bingel tidsbesparande för dig som ärare?

– Ja, absolut! Att inte behöva rätta, men ändå ha full koll på hur det går för eleverna är suveränt!

Jobba digitalt i skolan

Det har inte gått så snabbt och kanske inte heller så smärtfritt att digitalisera skolan som många trodde. Förutsättningarna är verkligen olika och åsikterna går vitt isär. Anna berättar hur hon ser på digitaliseringen:

– Både jag och mina elever är mycket positiva. Eleverna har precis fått var sin Chromebook och det har verkligen lyft undervisningen. Att kunna ta fram ett digitalt verktyg och t.ex. färdighetsträna när man har en liten stund över är mycket bra. Eleverna tycker ofta att undervisningen känns roligare och mer modern när de använder digitala verktyg, vilket leder till ökad motivation och därmed ökad inlärning. Jag tror att vi får se mer och mer av digitala verktyg i undervisningen framöver!

Sätt igång med Bingel!

Om någon är nyfiken på Bingel men ändå är lite tveksam, vad vill du säga till dem?

– Jag råder dem verkligen att testa. Bingel är mycket lättanvänt både för elever och lärare och eleverna uppskattar det verkligen samt att det är väldigt enkelt att skapa Bingel för elev. Innan du beställer Bingel till dina elever så kan du kan boka en Bingelvisning för din skola, så är du snart igång.