Ljudfiler

Här kan du utan kostnad ladda ner hela Kost, måltid och munhälsa som ljudbok i mp3-format.

Ladda ner bokens förord, sida 3  (Komprimerad fil, 652 kB)

Kapitel 1 - Måltiden

Ladda ner hela kapitel 1, sida 8-47  (Komprimerad fil, 24,3 MB)

Innehåll:
Måltiden - sid 8
Måltiden - sid 9
Five Aspects of Meal Model, FAMM - sid 10
Rummet - sid 11
Möblering och sittställning - sid 12
Belysning - sid 13
Ljud - sid 14
Lukt och smak - sid 15
Dukning och färgsättning - sid 16
Dukning och färgsättning - sid 17
Mötet - sid 18
Kultur - sid 19
Landsbygd - stad - sid 20
Landsbygd - stad - sid 21
Genus och ekonomi - sid 22
Vård- och omsorgspersonalens kultur - sid 23
Etnicitet - religion - livsåskådning - sid 24
Etnicitet - religion - livsåskådning - sid 25
Etnicitet - religion - livsåskådning - sid 26
Etnicitet - religion - livsåskådning - sid 27
Etnicitet - religion - livsåskådning - sid 28
Servering och rutiner - sid 29
Skapa rutiner - sid 30
Bordsplacering - sid 31
Etiska aspekter - sid 32
Belöning - bestraffning - sid 33
Tröstäta - matvägra - sid 34
Styrsystemet - sid 35
Dokumentation - sid 36
Kvalitetsarbete - sid 37
Rättssäkerhet - sid 38
Måltiden vid demenssjukdom - sid 39
Demenssymtom som påverkar måltiden - sid 40
Glömska och minnesproblem - sid 41
Förändring av sinnen - sid 42
Färgsättning - sid 43
Delaktighet - sid 44
Måltidsmiljö - sid 45
Omsorgsmåltid - sid 46
Studieuppgifter - sid 47

Kapitel 2 - Mat för friska

Ladda ner hela kapitel 2, sida 48-71  (Komprimerad fil, 16,8 MB)

Innehåll:
Mat för friska - sid 48
Rekommendationer, vägledningar och kostråd - sid 49
Rekommendationer, vägledningar och kostråd - sid 50
Energigivande ämnen - sid 51
Kolhydrater - sid 52
Rekommenderat intag av kolhydrater - sid 53
Fullkornsprodukter - sid 54
Kostfibrer - sid 55
Ät mindre tillsatt socker - sid 56
Proteiner - sid 57
Proteinernas funktioner - sid 58
Fetter - sid 59
Fetter - sid 60
Ät mer mjukt fett - sid 61
Ät mer fet fisk - sid 62
Rekommenderat intag av fett - sid 63
Mineraler - sid 64
Ät mindre mängd salt - sid 65
Energibalans - sid 66
Ålder - sid 67
Aktivitetsnivå - sid 68
Närings- och hälsopåståenden - sid 69
Mervärdesmat - sid 70
Studieuppgifter - sid 71

Kapitel 3 - Kost vid åldrande, funktionsnedsättning och sjukdom

Ladda ner hela kapitel 3, sida 72-105  (Komprimerad fil, 23,9 MB)

Innehåll:
Kost vid åldrande, funktionsnedsättning och sjukdom - sid 72
Åldrandets påverkan på kroppen och aptiten - sid 73
Risk för undernäring - sid 74
Viktkontroll och BMI - sid 75
Riskbedömningsinstrument - sid 76
Kontrollfrågor om bedömningen visar risk för undernäring - sid 77
Energi- och vätskebehov - sid 78
Mat- och vätskeregistrering - sid 79
Måltidsordning och nattfasta - sid 80
Olika typer av kost - sid 81
A-kost - sid 82
E-kost - sid 83
Energi- och näringstät mat - sid 84
Icke kompletta näringsdrycker - sid 85
Födoämnesöverkänslighet - sid 86
Födoämnesallergi - sid 87
Laktosintolerans - sid 88
Laktosintolerans - sid 89
Glutenintolerans - sid 90
Behandling - sid 91
Förslag på glutenfria livsmedel - sid 92
Märkningsregler - sid 93
Mat vid funktionsnedsättning och sjukdom - sid 94
Mat vid funktionsnedsättning och sjukdom - sid 95
Mat vid kroniskt obstruktiv lungsjukdom - sid 96
Mat vid cancersjukdom - sid 97
Illamående - sid 98
Lukt- och smakförändringar - sid 99
Diabetes - sid 100
Faktorer som påverkar blodsockret - sid 101
Diabeteskost - sid 102
Kolhydratmängd i olika drycker - sid 103
Mat vid tidig palliativ vård - sid 104
Studieuppgifter - sid 105

Kapitel 4 - Munhälsa

Ladda ner hela kapitel 4, sida 106-127  (Komprimerad fil, 14,2 MB)

Innehåll:
Munhälsa - sid 106
Fokus på munhälsa - sid 107
Tänderna - sid 108
Tungan - sid 109
Tandkött och slemhinnor - sid 110
Saliv - sid 111
Muntorrhet - sid 112
Orsaker - sid 113
Behandling av muntorrhet - sid 114
Salivläckage - sid 115
Inflammationer, infektioner och karies - sid 116
Paradontit - sid 117
Karies - sid 118
Förebygga karies - sid 119
Recidiverande aftös stomatit - sid 120
Munherpes - sid 121
Svampinfektioner - sid 122
Andra problem med munhälsan - sid 123
Epitelväxt på tungan - sid 124
Bedömning av munhälsan - sid 125
Särskilt tandvårdsstöd - sid 126
Studieuppgifter - sid 127

Kapitel 5 - Munvård

Ladda ner hela kapitel 5, sida 128-149  (Komprimerad fil, 14 MB)

Innehåll:
Munvård - sid 128
Munvård - sid 129
Inspektion av läppar, munhåla och tunga - sid 130
Rengöring av tänder och tandproteser - sid 131
Rengöring mellan tänderna - sid 132
Tandkräm och fluorbehandling - sid 133
Behandling med klorhexidin - sid 134
Stöd vid tandborstning - sid 135
Att borsta tänderna - sid 136
Rengöring av tandersättningar - sid 137
Munhälsoproblem vid olika sjukdomstillstånd - sid 138
ALS - sid 139
Cancersjukdom - sid 140
Demenssjukdom - sid 141
Demenssjukdom - sid 142
Diabetes - sid 143
Stroke - sid 144
Stroke - sid 145
Munvård vid palliativ vård - sid 146
Munvård när personen är sängliggande - sid 147
Munvård när personen är sängliggande - sid 148
Studieuppgifter - sid 149

Kapitel 6 - Ät- och sväljsvårigheter

Ladda ner hela kapitel 6, sida 150-167  (Komprimerad fil, 11 MB)

Innehåll:
Ät- och sväljsvårigheter - sid 150
Normal sväljning - sid 151
Den faryngeala fasen - sid 152
Dysfagi - sid 153
Olika former av dysfagi - sid 154
Olika former av dysfagi - sid 155
Esofageal dysfagi - sid 156
Åldrandets inverkan på ät- och sväljförmågan - sid 157
Ät- och sväljsvårigheter hos äldre - sid 158
Ät- och sväljsvårigheter hos äldre - sid 159
Ät- och sväljsvårigheter vid olika sjukdomstillstånd - sid 160
ALS - sid 161
Cancersjukdom - sid 162
KOL - sid 163
Multipel skleros - sid 164
Stroke - sid 165
Kommunikation - sid 166
Studieuppgifter - sid 167

Kapitel 7 - Utredning och åtgärder vid ät- och sväljsvårigheter

Ladda ner hela kapitel 7, sida 168-193  (Komprimerad fil, 15,2 MB)

Innehåll:
Utredning och åtgärder vid ät- och sväljsvårigheter - sid 168
Utredning av sväljsvårigheter - sid 169
Sväljningsanamnes - sid 170
Vattensväljningstest - sid 171
Fiberendoskopisk undersökning - sid 172
Kontraströntgenundersökning - sid 173
Utredning av sväljförmågan i samband med stroke - sid 174
Utredning av sväljförmågan i samband med stroke - sid 175
Åtgärder vid ät- och sväljsvårigheter - sid 176
Sittställning och bålstabilitet - sid 177
Träning av ansiktets och munnens muskler - sid 178
Sväljningsråd - sid 179
Konsistensanpassad mat och dryck - sid 180
Gelékonsistens - sid 181
Flytande konsistens - sid 182
Dryck vid sväljsvårigheter - sid 183
Äthjälpmedel - sid 184
Äthjälpmedel - sid 185
Äthjälpmedel - sid 186
Stöd med att äta - sid 187
Förberedelser - sid 188
Genomförande - sid 189
Genomförande - sid 190
Reflexer - sid 191
Stöd till sängliggande person - sid 192
Studieuppgifter - sid 193

Kapitel 8 - Livsmedelshygien

Ladda ner hela kapitel 8, sida 194-203  (Komprimerad fil, 5,4 MB)

Innehåll:
Livsmedelshygien - sid 194
Livsmedelslagstiftning - sid 195
Utbildning - sid 196
Märkning och näringsdeklaration - sid 197
Basala hygienrutiner - sid 198
Vatten - sid 199
Lokaler och utrustning - sid 200
Mottagning och förvaring av livsmedel - sid 201
Beredning, tillagning och förvaring av mat - sid 202
Studieuppgifter - sid 203

Kapitel 9 - Recept och måltidsförslag

Ladda ner hela kapitel 9, sida 204-233  (Komprimerad fil, 15,4 MB)

Innehåll:
Recept och måltidsförslag - sid 204
Olika måltidsförslag - sid 205
Morgonhutt, sängfösare eller nattshot - sid 206
Frukost med variation - sid 207
Grötfrukost - sid 208
Grötfrukost - sid 209
Grötfrukost - sid 210
Fil- eller yoghurtfrukost - sid 211
Matiga smörgåsar - sid 212
Matiga smörgåsar - sid 213
Puddingar, pannkakor och andra äggrätter - sid 214
Puddingar, pannkakor och andra äggrätter - sid 215
Puddingar, pannkakor och andra äggrätter - sid 216
Mellanmål - sid 217
Desserter - sid 218
Tidaholms äggtoddy med variation - sid 219
Aptitretare - sid 220
Enkla maträtter - sid 221
Laxfilé med pestotäcke - sid 222
Hel- och halvfabrikat - sid 223
Hel- och halvfabrikat - sid 224
Hel- och halvfabrikat - sid 225
Konsistensanpassad mat och dryck - sid 226
Dessert - sid 227
Måltidsförslag timbalkonsistens - sid 228
Måltidsförslag timbalkonsistens - sid 229
Måltidsförslag gelékonsistens - sid 230
Måltidsförslag flytande konsistens - sid 231
Förtjockad dryck och konsistensanpassade tillbehör - sid 232
Studieuppgifter - sid 233

Ämne - Hälsovård

Ladda ner hela kapitlet "Ämne - Hälsovård", sida 234-243  (Komprimerad fil, 6,8 MB)
6,82 MB) (Komprimerad fil, 6,8 MB)

Innehåll:
Ämne - Hälsovård - sid 234
Kost, måltid och munhälsa, 100 poäng - sid 235
Litteratur - sid 237
Litteratur - sid 238
Litteratur - sid 239
Litteratur - sid 240
Litteratur - sid 241
Lagar och regelverk - sid 242
Internetadresser - sid 243

Kost - måltid och munhälsa (1 produkter)

Vårt nyhetsbrev

Få information om nyheter och läromedel inom ditt yrkesområde.

Du kan prenumerera på nyhetsbrev inom olika kategorier, beroende på vad du är intresserad av. Naturligtvis kan du när som helst avregistrera dig från våra utskick.

Få vårt nyhetsbrev