Kost - måltid och munhälsa
Ljudfiler
Här kan du ladda ner hela Kost, måltid och munhälsa som ljudbok i mp3-format.
Ladda ner bokens förord, sida 3 (Komprimerad fil, 652 kB)
Kapitel 1 - Måltiden
Ladda ner hela kapitel 1, sida 8-47 (Komprimerad fil, 24,3 MB)
Innehåll:
Måltiden - sid 8
Måltiden - sid 9
Five Aspects of Meal Model, FAMM - sid 10
Rummet - sid 11
Möblering och sittställning - sid 12
Belysning - sid 13
Ljud - sid 14
Lukt och smak - sid 15
Dukning och färgsättning - sid 16
Dukning och färgsättning - sid 17
Mötet - sid 18
Kultur - sid 19
Landsbygd - stad - sid 20
Landsbygd - stad - sid 21
Genus och ekonomi - sid 22
Vård- och omsorgspersonalens kultur - sid 23
Etnicitet - religion - livsåskådning - sid 24
Etnicitet - religion - livsåskådning - sid 25
Etnicitet - religion - livsåskådning - sid 26
Etnicitet - religion - livsåskådning - sid 27
Etnicitet - religion - livsåskådning - sid 28
Servering och rutiner - sid 29
Skapa rutiner - sid 30
Bordsplacering - sid 31
Etiska aspekter - sid 32
Belöning - bestraffning - sid 33
Tröstäta - matvägra - sid 34
Styrsystemet - sid 35
Dokumentation - sid 36
Kvalitetsarbete - sid 37
Rättssäkerhet - sid 38
Måltiden vid demenssjukdom - sid 39
Demenssymtom som påverkar måltiden - sid 40
Glömska och minnesproblem - sid 41
Förändring av sinnen - sid 42
Färgsättning - sid 43
Delaktighet - sid 44
Måltidsmiljö - sid 45
Omsorgsmåltid - sid 46
Studieuppgifter - sid 47
Kapitel 2 - Mat för friska
Ladda ner hela kapitel 2, sida 48-71 (Komprimerad fil, 16,8 MB)
Innehåll:
Mat för friska - sid 48
Rekommendationer, vägledningar och kostråd - sid 49
Rekommendationer, vägledningar och kostråd - sid 50
Energigivande ämnen - sid 51
Kolhydrater - sid 52
Rekommenderat intag av kolhydrater - sid 53
Fullkornsprodukter - sid 54
Kostfibrer - sid 55
Ät mindre tillsatt socker - sid 56
Proteiner - sid 57
Proteinernas funktioner - sid 58
Fetter - sid 59
Fetter - sid 60
Ät mer mjukt fett - sid 61
Ät mer fet fisk - sid 62
Rekommenderat intag av fett - sid 63
Mineraler - sid 64
Ät mindre mängd salt - sid 65
Energibalans - sid 66
Ålder - sid 67
Aktivitetsnivå - sid 68
Närings- och hälsopåståenden - sid 69
Mervärdesmat - sid 70
Studieuppgifter - sid 71
Kapitel 3 - Kost vid åldrande, funktionsnedsättning och sjukdom
Ladda ner hela kapitel 3, sida 72-105 (Komprimerad fil, 23,9 MB)
Innehåll:
Kost vid åldrande, funktionsnedsättning och sjukdom - sid 72
Åldrandets påverkan på kroppen och aptiten - sid 73
Risk för undernäring - sid 74
Viktkontroll och BMI - sid 75
Riskbedömningsinstrument - sid 76
Kontrollfrågor om bedömningen visar risk för undernäring - sid 77
Energi- och vätskebehov - sid 78
Mat- och vätskeregistrering - sid 79
Måltidsordning och nattfasta - sid 80
Olika typer av kost - sid 81
A-kost - sid 82
E-kost - sid 83
Energi- och näringstät mat - sid 84
Icke kompletta näringsdrycker - sid 85
Födoämnesöverkänslighet - sid 86
Födoämnesallergi - sid 87
Laktosintolerans - sid 88
Laktosintolerans - sid 89
Glutenintolerans - sid 90
Behandling - sid 91
Förslag på glutenfria livsmedel - sid 92
Märkningsregler - sid 93
Mat vid funktionsnedsättning och sjukdom - sid 94
Mat vid funktionsnedsättning och sjukdom - sid 95
Mat vid kroniskt obstruktiv lungsjukdom - sid 96
Mat vid cancersjukdom - sid 97
Illamående - sid 98
Lukt- och smakförändringar - sid 99
Diabetes - sid 100
Faktorer som påverkar blodsockret - sid 101
Diabeteskost - sid 102
Kolhydratmängd i olika drycker - sid 103
Mat vid tidig palliativ vård - sid 104
Studieuppgifter - sid 105
Kapitel 4 - Munhälsa
Ladda ner hela kapitel 4, sida 106-127 (Komprimerad fil, 14,2 MB)
Innehåll:
Munhälsa - sid 106
Fokus på munhälsa - sid 107
Tänderna - sid 108
Tungan - sid 109
Tandkött och slemhinnor - sid 110
Saliv - sid 111
Muntorrhet - sid 112
Orsaker - sid 113
Behandling av muntorrhet - sid 114
Salivläckage - sid 115
Inflammationer, infektioner och karies - sid 116
Paradontit - sid 117
Karies - sid 118
Förebygga karies - sid 119
Recidiverande aftös stomatit - sid 120
Munherpes - sid 121
Svampinfektioner - sid 122
Andra problem med munhälsan - sid 123
Epitelväxt på tungan - sid 124
Bedömning av munhälsan - sid 125
Särskilt tandvårdsstöd - sid 126
Studieuppgifter - sid 127
Kapitel 5 - Munvård
Ladda ner hela kapitel 5, sida 128-149 (Komprimerad fil, 14 MB)
Innehåll:
Munvård - sid 128
Munvård - sid 129
Inspektion av läppar, munhåla och tunga - sid 130
Rengöring av tänder och tandproteser - sid 131
Rengöring mellan tänderna - sid 132
Tandkräm och fluorbehandling - sid 133
Behandling med klorhexidin - sid 134
Stöd vid tandborstning - sid 135
Att borsta tänderna - sid 136
Rengöring av tandersättningar - sid 137
Munhälsoproblem vid olika sjukdomstillstånd - sid 138
ALS - sid 139
Cancersjukdom - sid 140
Demenssjukdom - sid 141
Demenssjukdom - sid 142
Diabetes - sid 143
Stroke - sid 144
Stroke - sid 145
Munvård vid palliativ vård - sid 146
Munvård när personen är sängliggande - sid 147
Munvård när personen är sängliggande - sid 148
Studieuppgifter - sid 149
Kapitel 6 - Ät- och sväljsvårigheter
Ladda ner hela kapitel 6, sida 150-167 (Komprimerad fil, 11 MB)
Innehåll:
Ät- och sväljsvårigheter - sid 150
Normal sväljning - sid 151
Den faryngeala fasen - sid 152
Dysfagi - sid 153
Olika former av dysfagi - sid 154
Olika former av dysfagi - sid 155
Esofageal dysfagi - sid 156
Åldrandets inverkan på ät- och sväljförmågan - sid 157
Ät- och sväljsvårigheter hos äldre - sid 158
Ät- och sväljsvårigheter hos äldre - sid 159
Ät- och sväljsvårigheter vid olika sjukdomstillstånd - sid 160
ALS - sid 161
Cancersjukdom - sid 162
KOL - sid 163
Multipel skleros - sid 164
Stroke - sid 165
Kommunikation - sid 166
Studieuppgifter - sid 167
Kapitel 7 - Utredning och åtgärder vid ät- och sväljsvårigheter
Ladda ner hela kapitel 7, sida 168-193 (Komprimerad fil, 15,2 MB)
Innehåll:
Utredning och åtgärder vid ät- och sväljsvårigheter - sid 168
Utredning av sväljsvårigheter - sid 169
Sväljningsanamnes - sid 170
Vattensväljningstest - sid 171
Fiberendoskopisk undersökning - sid 172
Kontraströntgenundersökning - sid 173
Utredning av sväljförmågan i samband med stroke - sid 174
Utredning av sväljförmågan i samband med stroke - sid 175
Åtgärder vid ät- och sväljsvårigheter - sid 176
Sittställning och bålstabilitet - sid 177
Träning av ansiktets och munnens muskler - sid 178
Sväljningsråd - sid 179
Konsistensanpassad mat och dryck - sid 180
Gelékonsistens - sid 181
Flytande konsistens - sid 182
Dryck vid sväljsvårigheter - sid 183
Äthjälpmedel - sid 184
Äthjälpmedel - sid 185
Äthjälpmedel - sid 186
Stöd med att äta - sid 187
Förberedelser - sid 188
Genomförande - sid 189
Genomförande - sid 190
Reflexer - sid 191
Stöd till sängliggande person - sid 192
Studieuppgifter - sid 193
Kapitel 8 - Livsmedelshygien
Ladda ner hela kapitel 8, sida 194-203 (Komprimerad fil, 5,4 MB)
Innehåll:
Livsmedelshygien - sid 194
Livsmedelslagstiftning - sid 195
Utbildning - sid 196
Märkning och näringsdeklaration - sid 197
Basala hygienrutiner - sid 198
Vatten - sid 199
Lokaler och utrustning - sid 200
Mottagning och förvaring av livsmedel - sid 201
Beredning, tillagning och förvaring av mat - sid 202
Studieuppgifter - sid 203
Kapitel 9 - Recept och måltidsförslag
Ladda ner hela kapitel 9, sida 204-233 (Komprimerad fil, 15,4 MB)
Innehåll:
Recept och måltidsförslag - sid 204
Olika måltidsförslag - sid 205
Morgonhutt, sängfösare eller nattshot - sid 206
Frukost med variation - sid 207
Grötfrukost - sid 208
Grötfrukost - sid 209
Grötfrukost - sid 210
Fil- eller yoghurtfrukost - sid 211
Matiga smörgåsar - sid 212
Matiga smörgåsar - sid 213
Puddingar, pannkakor och andra äggrätter - sid 214
Puddingar, pannkakor och andra äggrätter - sid 215
Puddingar, pannkakor och andra äggrätter - sid 216
Mellanmål - sid 217
Desserter - sid 218
Tidaholms äggtoddy med variation - sid 219
Aptitretare - sid 220
Enkla maträtter - sid 221
Laxfilé med pestotäcke - sid 222
Hel- och halvfabrikat - sid 223
Hel- och halvfabrikat - sid 224
Hel- och halvfabrikat - sid 225
Konsistensanpassad mat och dryck - sid 226
Dessert - sid 227
Måltidsförslag timbalkonsistens - sid 228
Måltidsförslag timbalkonsistens - sid 229
Måltidsförslag gelékonsistens - sid 230
Måltidsförslag flytande konsistens - sid 231
Förtjockad dryck och konsistensanpassade tillbehör - sid 232
Studieuppgifter - sid 233
Ämne - Hälsovård
Ladda ner hela kapitlet "Ämne - Hälsovård", sida 234-243 (Komprimerad fil, 6,8 MB)
6,82 MB) (Komprimerad fil, 6,8 MB)
Innehåll:
Ämne - Hälsovård - sid 234
Kost, måltid och munhälsa, 100 poäng - sid 235
Litteratur - sid 237
Litteratur - sid 238
Litteratur - sid 239
Litteratur - sid 240
Litteratur - sid 241
Lagar och regelverk - sid 242
Internetadresser - sid 243
Produkter i serien
Vårt nyhetsbrev
I vårt nyhetsbrev får du tips, erbjudanden och nyheter utifrån dina intresseområden direkt i din mejlkorg.